Mijlpaal icon

1 juni 2024

Kennismedewerker ‘gevaarlijk erfgoed’ start op 1 juni 2024

In het nieuwe beleidsplan van ETWIE wordt ‘gevaarlijk erfgoed’ verankerd als thema. Vanaf 1 juni 2024 gaat Peter Loockx opnieuw aan de slag als de ‘nieuwe’ kennismedewerker voor ‘gevaarlijk erfgoed’. Het doel is om de database verder uit te breiden en te vertalen, aangezien het asbestproject nu ook internationaal gaat. Asbestproblematiek is immers niet uniek voor België.

Mijlpaal icon

10 juni 2022

Studienamiddag ‘Iedereen asbestwijs’

De belangrijkste resultaten van het project worden voorgesteld tijdens de afrondende studienamiddag in het Industriemuseum in Gent. Wat hebben we geleerd? En hoe hebben de partners in het project hun asbestwijsheid verhoogd?

Mijlpaal icon

1 juni 2022

Asbestbeeldenbank online

Asbestwijsheid vergroten doen we door een praktische beeldenbank te maken. Kijkervaring is heel belangrijk om asbestverdachte en asbesthoudende objecten te detecteren.

Mijlpaal icon

20 mei 2022

Lezing op Dag van de Nieuwste Geschiedenis (Eupen)

Publieksgeschiedenis zit in de lift. Maar hoe kan je op een publieksvriendelijke manier communiceren over en onderzoek doen naar een moeilijk thema zoals asbest? Hou rekening met je publiek en denk goed na over welke boodschap je specifiek wil overdragen. Dat is de inzet van de lezing op de druk bijgewoonde Dag van de Nieuwste Geschiedenis.

Mijlpaal icon

10 mei 2022

Dagopleiding ‘wat met asbest in collecties?’

Sinds het Koninklijk Besluit uit 2006 zijn alle bouwvakarbeiders die met asbest in aanraking komen,  verplicht een opleiding te volgen over de behandeling van asbest. Wie (ver)bouwen zegt, zegt in onze context vooral onroerend erfgoed. In de cultureel-erfgoedsector (met name de werking m.b.t. collecties) ontbreekt een dergelijke opleiding vooralsnog. ETWIE en FARO bundelden de krachten, samen met OVAM, voor een gespecialiseerde opleiding.

Mijlpaal icon

18 mei 2021

Lezing voor de Amerikaanse Society for Industrial Archeaology

Kennis delen doen we graag ook over de landsgrenzen heen. Naar aanleiding van de 50e verjaardag van de SIA stellen we ons project voor een 100-tal geïnteresseerde Amerikaanse industrieel-archeologen!